Как да подготвим автомобила за летните месеци

как да подготвим автомобила за летните месеци

Всеки годишен сезон има своите специфики и характер, с които ние, като шофьори, се налага да се съобразим рано или късно.

С наближаването на летния сезон, вероятно всеки шофьор е наясно и вече е свършил задължителната смяна на зимните гуми с летни. В случай, че сте свършили това, мисията Ви в подготовката на автомобила за лятото е започнала.

Но въпреки това е добре да споделим, каква е и причината за сезонната смяна на гумите на колата.

На практика е добре да сменим гумите на автомобила с летни тогава, когато навън температурите надвишават 7 градуса по Целзий, тъй като именно при такава и по – висока температура т. нар. летни гуми започват да показват своите най – добри качества.

Тяхната мисия е да се справят с високите летни температури и в същото време да осигуряват контрол на возилото при мокри повърхности. Това се случва с помощта на по – различния каучук, който е използван за направата на летните гуми и ги различава от зимните.

Той има абсолютна функционалност след споменатата вече температура от 7 градуса по Целзий и нагоре, тъй като именно това са оптималните условия, при които този каучук проявява своята еластичност и добри качества. Летните гуми също така предлагат и по – различна шарка на протектора.

Натоварване на автомобила

Друг важен елемент в подготовката на колата за летните месеци и да имаме предвид товароносимостта на автомобила. Не е добре да препълваме колата си, особено когато тръгваме на дълъг път. Причините никак не са маловажни.

Една от най – важните от тях е, че в ситуациите, в които автомобилът е препълнен с багаж или друг вид товар, това рязко се отразява върху поведението му на пътя. Управлението на колата става по – различно, тъй като трябва да се съобразяваме с различните т.нар. условия в случая.

Друг важен момент, който се влияе при пренатоварване на автомобила с тегло е разходът на гориво. Принципно правилото е колкото повече багаж, толкова повече и разход на гориво. Ето защо, подготвяйки се за морската Ви почивка обърнете внимание на това, за да избегнете и нежеланите проблеми.

Светлини и сигнална уредба на колата

Светлините и сигналните уредби са друг важен елемент от подготовката за летните месеци и дълъг път. Всеки шофьор знае, че на практика всяко движение или маневра, която имате намерение да извършите с автомобила трябва да се сигнализира по някакъв начин.

Затова са стоп светлините, аварийните светлини, мигачите, показващи посоката, в която ще завивате. Не са рядкост случаите, в които някой от тях не функционира. Няма нужда от притеснения, причината най – често е изгоряло светлинно тяло.

Към кого да се обърнем при нужда от ремонт на автомобил във Варна

В случай, че не умеете сам, доверете се на специалист в добър автосервиз във Варна, който ще поправи нужното и ще подбере най – подходящия продукт за вашия автомобил. Течността за чистачки на предното и задното стъкло е също от особена важност, тъй като лятото е по – често сух сезон, количеството на прах по пътищата също е логично да бъде по–голямо.

Ето защо винаги поддържайте резервоара с течност за чистачки зареден. Нищо не пречи и да разполагате и с резервна бутилка с готова за употреба течност някъде в багажника.

И накрая, но в никакъв случай не и по важност нека обърнем внимание и на ремонта и подготовката на климатика на автомобила за лятото.

В случай, че Вашата кола разполага с такъв е добре да посетите добър автосалон, дори да сте сигурни в неговото качество и работа. Проблем може да се появи по всяко време, но със сигурност не бихте искали това да се случи в горещ ден, в който сте тръгнали на море с цялото семейство или приятели.

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2023 | Всички права запазени!