Как да изберем правилната автомобилна гума за лятото

избор правилна гума за лятото

С настъпването на лятото в ума ни изскачат често мисли и мечти за пътуване, ваканции, преходи в планината и разходки до далечни места.

Едно от основните условия обаче за всичко това е наличието на автомобил.

Вторият момент е ситуацията с подходящите летни гуми. Това е задължителен аксесоар за всеки автомобил, при който е добре да покажем солидно количество внимание.

Всичко това е важно, тъй като именно от качеството на гумите зависи и безопасността и начина на шофиране. Както всеки шофьор е наясно, гумите биват различни типове, но основно се делят на летни, зимни и така наречените универсални.

Тъй като лятото е вече факт е добре да коментираме най-подходящите за този сезон гуми и кои са най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание, когато ги избираме за собствения си автомобил.

Изборът е сред най-важните моменти тук, тъй като както казахме от това зависи сигурността и комфортът при шофиране.

Сред най-важните елементи, на които трябва да обърнем внимание при избора на автомобилна гума за лятото е самият грайфер.

избор правилна гума за лято Всеки трябва да е наясно, че трябва да обърне внимание на т.н. „шарка“ на гумата, тъй като т е също сред основните важни неща, кито оказват влияние върху движението на автомобила през лятото.

От това зависят както сцеплението с настилката, по която се движи автомобила, така и сцеплението с терена.

Производителите на гуми предлагат 3 типа грайфери.


 • Симетрични грайфери – те са способни да осигурят на автомобила достатъчно надеждно сцепление с настилката, по която се движим.

  В същото време са устойчиви.

  Автомобилните гуми с този тип грайфери помагат и при т. нар. аквапланинг.

  При подобна ситуация, когато автомобилът навлезе с по-висока скорост във водно пространство, независимо колко плитко, може да се окаже опасно влияние на движението на колата.

  С помощта на гумите със симетрични грайфери тази опасност се свежда до минимум.


 • Несиметрични грайфери – автомобилните гуми с този тип грайфер се грижат за добрата устойчивост на пътя, когато той е с остри завои.

 • Прави грайфери – Този тип е чудесно решение за употреба в ситуации, когато вали дъжд и всеки друг тип мокра настилка.

Имайки предвид тези фактори, всеки може да направи личния си избор, когато избира качествени и възможно най-подходящи гуми за пътищата, по които ще шофира.

Освен тип грайфер, има разбира се и други важни елементи, които могат да повлияят на при избора на автомобилни гуми за возилото ви.

Това е какъв вид сцепление върху настилката осигуряват гумите, които избираме. И по-точно сцеплението върху суха повърхност.

Освен устойчивост върху нея, проектантите и създатели на автомобилни гуми се стараят да допринесат с уменията си и научните достижения за поведението на автомобилната гума.

Тъй като вече е ясно, че всяка гума показва специфично поведение на различните тип настилки през лятото, всеки може да реши сам какъв тип да избере за своята кола.

Това означава, че атмосферните условия са също важен фактор при избора ви на гуми за колата.

Така можете да прецените вашите гуми, имайки предвид в какви условия шофирате предимно.

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2023 | Всички права запазени!