Какви опасности се крият, когато не се сменят филтрите навреме

какви опасности се крият когато не се сменят филтрите навреме

Филтър, който не бъде сменен навреме, може да се запуши, а това води до преки или косвени последици за водача, автомобила и околната среда. Всеки автомобил е различен и си има собствени изисквания, определени от производителя му. Ако имате съмнения, ние от Автосервиз Спийд Авто Варна ще Ви помогнем и посъветваме за точния филтър за вашия автомобил.

Всеки автомобил има четири основни филтри: въздушен, маслен, горивен или кабинен.

Запушен въздушен филтър, може да доведе от загуба на мощност до повреда на двигателя. Новите системи за управление на двигателя изчисляват количеството гориво, което трябва да се впръска, по налягането в смукателния колектор. Ако въздушният филтър е задръстен, това ще доведе до грешна информация и мощността на двигателя ще спадне. Някои двигатели пък губят мощност заради слаба горивно-въздушна смес.

При слаб въздушен поток заради задръстен филтър, ще се получи непълно изгаряне, в резултат на което от ауспуха ще излиза черен дим. Може дори да повредите двигателя и това да ви струва много скъп ремонт. При филтър със слаба ефективност, който не е сменен навреме, се създава навлизане на твърди частици, които увреждат двигателя, а и количеството прах в него се увеличава. Това може да доведе до неизправност или повреда на двигателя.

На какво се дължи повишения разход на гориво?

По-голям разход на гориво е следствие от един вече задръстен филтър, поради по-голямата разлика в налягането между чистата и мръсна камера. Това може да причини също и неверни показания на датчиците или заглъхване на двигателя. Ненавремената смяна на масления филтър може да причини на автомобила Ви, по-бързо износване на двигателя. Именно запушен маслен филтър ще позволи частите да се смазват с нефилтрирано масло.

Това води до ускорено износване на двигателя. Маслото и масленият филтър трябва винаги да се сменят на определено време или километри. Ако маслото никога не е сменяно и е твърде старо или само е допълвано, има вероятност да се превърне в черна утайка. Като решение е промиване на двигателя и пълното му възстановяване.

масла и филтри

Маслото се грижи за вашия автомобил като намалява триенето между движещите се части, охлаждат се горещите точки на двигателя и движещите се части, спомага почистването на частите в двигателя, осигурява се уплътнение между частите на двигателя, пази вътрешните повърхности на двигателя от корозия. Маслото трябва да сменя, защото се събират частици от вътрешно и външно замърсяване, като сажди, частици от износен метал и други.

Ефикасността на маслото обикновенно намалява поради: разреждане с вода и гориво, окисляване, изразходване на добавки. Масления филтър се сменя по-често от другите филтри, защото част от двигателното масло остава в него. Производителите на автомобили препоръчват масленият филтър да се сменя по-често, ако автомобилът ви понася големи натоварвания или има чести спирания и потегляния.

Не подценявайте последствията от запушен горивен филтър, като загуба на мощност, лошо стартиране или повреди по някой компоненти. Когато влиза по-малко гориво от необходимото му в двигателя, сместа ще бъде слаба и мощността ще спадне. В този случай съществува и вероятност двигателят да не запали или да се претовари и да повреди катализатора. При запушен горивен филтър може двигателят изобщо да не запали. Мръсотията може да повреди част, чиято подмяна струва скъпо, поради това, че горивният филтър е не ефекасен

Внимавайте за запушен кабинен филтър, защото той може да повлияе на здравето и концентрацията Ви. Кабинните филтри се грижат за по-добрата въздушна среда в автомобила и за да улавят частици, цветен прашец, бактерии и дори газове и влага при филтри с активен въглен. Не навремената му подмяна води до: алергични реакции като кихане, сълзене на очите и кашлица, които могат да намалят и концентрацията на водача. Един запушен кабинен филтър дава отражение върху вентилационния кръг.

Например, по-голямото съпротивление на духалката в купето, влошава ефикасността и работата на климатика или парното. Когато филтърът е чист от прах и мръсотия, той спомага за осигуряването на максимален поток от въздух в климатичната и отоплителната система. Резултатът: по-добра ефективност, намалена консумация на гориво и удължен експлоатационен живот на системата за отопление, вентилация и климатизация на автомобила (без лоши миризми в купето).

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2023 | Всички права запазени!