Как да разберем, че климатизацията на автомобила не е ефективна

какви опасности се крият когато не се сменят филтрите навреме

На ръба на лятото и по-скоро не първите седмици от него, всеки шофьор е подсигурил задължителните действия по автомобила си, които налагат промени, заради сезона. Смяната на гумите е може би задължителното номер едно задание за всеки притежател на автомобил.

Но има и други неща, които трябва да се „прегледат“ , когато наближава лято и вие и вашата кола сте на практика неразделни.

За да „преживеете“ добре летните месеци в автомобила си е добре да разполагате и с изряден и ефективно функциониращ климатик или климатроник в автомобила.

Климатичната система е една от основните и най-използвани части на оборудването във всеки съвременен автомобил. Тя вече не е лукс, за който се заплаща допълнително. Климатичната система е нужда и задължителен елемент в конструкцията на возилото, която е нужна за комфорта на шофьора и пътниците в колата.

За съжаление обаче както и всяка друга част в една кола, климатикът също има нужда от редовна грижа и внимание, особено когато го използвате редовно.

Основни проблеми с климатиците в колите

какви опасности се крият когато не се сменят филтрите навреме

Някои от основните проблеми, които биха попречили на климатичната инсталация на автомобила ви да работи надеждно и функционално са такива, които не дават особено видим знак, до момента, в който лятото не е дошло и вие опитвате да пуснете автоклиматика си и ...изненада, той не работи.

Една от основните причини, за един автоклиматик, която може да го „издаде“, че не функционира правилно е неспособността да охлажда автомобила ви през горещите дни на лятото.

Когато от вентилационните отвори излиза предимно топъл въздух, макар и да сте включили климатика на максимум, една от причините може да бъде липсата на охлаждащ агент в системата на климатика.

Така нареченият фреон е основна течност, която трябва да изпълва климатичната система на вашето возило. Идеята на този хладилен агент – фреона е да абсорбира високите температури през лятото и да успее да охлади цялостното купете на автомобила.

Както казахме една от основните причини за не добро охлаждане на купето в автомобила може да бъде липсващ или намаляло количество фреон. Друго причина за нефункционираща климатизация на автомобила е замръзването на някое от двете външни кранчета (или и двете).

Проблем могат да бъдат и ненадеждни уплътнения на климатичната система, които могат да доведат до бързото изтичане на фреона и съответно липсата на този хладилен агент да се яви причина за неработещия климатик.

Нефункциониращ компресор е също една от причините, които могат да доведат до проблеми с автоклиматика ви. И както вече споменахме, основният начин да разберем, че климатизацията на автомобила не функционира качествено и добре е неумението й да охлади помещението в купето.

След като вече сте тръгнали по пътя за намиране на проблема е добре да се обърнете към специалисти за тази цел. Те ще проверят систематично и обстойно цялата климатична система на автомобила и биха открили проблема. В търговската мрежа и основно в по-добрите автосервизи във Варна биха ви предложили едни от основните и най-добри хладилни агента за вашата климатизация.

Всички тези типове фреон имат нужда от определено работно налягане в климатичната система, поради своите специфики. Това е също нещо, което вашият автомонтьор ще знае. Независимо каква марка или модел автомобил управлявате, причините за нефункциониращ климатик често се повтарят.

Ето защо и това е система по колата, която изисква ежесезонна грижа и поддръжка, подобно на смяната на зимните и летните гуми на автомобила или подмяната на маслото.

Всичко това, за да бъдете сигурни, че по време на горещите летни дни климатикът на автомобила ви не би ви предал.

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2024 | Всички права запазени!