Неписаните закони за безопасно шофиране

неписани закони безопасно шофиране

В ролята си на водач на превозно средство, всеки от нас трябва да бъде наясно не само с удоволствията от това, но и с отговорностите, които поемаме в момента, в който седнем зад волана.

Тук ще поговорим за някои от неписаните, но вечни закони на шофирането на автомобил. Те ни сочат правилните тенденции и закони, които трябва да спазваме и имаме предвид винаги, когато сме на пътя, управлявайки автомобила си.

Всеки един от следващите съвети е с една единствена цел. Тя е да съумеете да шофирате безпроблемно, като по този начин удоволствието от времето зад волана ще бъде още по-голямо.

 • Автомобилът е средство за предвижване, което е едновременно удобство и отговорност.

 • Гумите – проверявайте налягането във всяка гума, особено, когато ви предстои шофиране на дълго разстояние. От това зависи качеството на управление на автомобила и количеството гориво, което ще изразходите.

Меките гуми нямат добре сцепление с пътната настилка, което води и до по-лошо управление и контрол на колата. Малко по-меките гуми могат да бъдат от полза единствено през зимата, когато настилките на пътя са често покрити със сняг или заскрежени.

 • Обърнете внимание на качеството и състоянието на всяка важна част от конструкцията на автомобила. Това важи с пълна сила в случаите, когато купувате кола от друг собственик, тоест – кола втора употреба. Перфектна проверка на състоянието на частите можете да направите при избран от вас автомобилен сервиз.

Така ще сте достатъчно спокойни на пътя, а и може да спестите пари от наложителен ремонт след това.

 • Документите – едва ли има нужда да говорим колко е важно да имате вашите лични документи и талона на автомобила в себе си, когато шофирате.

Същото важи и за задължителната застраховка Гражданска отговорност, документ за годишен технически преглед, както и други допълнителни документи, като пълномощно за управление, ако автомобилът не е на ваше име и се налага да пътувате в страна, която не е член на Европейски съюз.

 • Охладителната течност и маслото на колата трябва да бъдат на нужното количествено ниво. Проверете и това в деня, преди да тръгнете на път. Така ще имате време за реакция, ако има нужда от доливане или цялостна смяна на тези крайно важни течности в системата на автомобила.

 • Избирайте внимателно бензиностанциите, от които зареждате гориво. Подберете такава, за която знаете, че горивото е на достатъчно високо качество. Така ще се радвате на оптимално шофиране и ще опазите двигателя на автомобила си.

 • Повишено внимание при изнервящи ситуации на пътя. Независимо колко тежък е бил деня ви, бъдете винаги нащрек и не откликвайте на агресията на други шофьори.
неписани закони безопасно шофиране

В случай, че сте в ситуация, при която друг автомобил се опита да ви „засече“ се съобразете с това по внимателен начин, за да не се предизвика още по-сериозна ситуация.

В случай, че вие създадете по невнимание подобна ситуация, направете нужния жест, като се извините с махане на ръка или пускането на аварийни светлини.

По този начин няма да се стигне до по-изнервяща ситуация, тъй като на пътя няма място за такива.

 • Пешеходците са сред едни от сериозните „предизвикателства“ на пътя, особено когато се движите в голям град.

  Опитвайте винаги да им давате предимство не само на пешеходни пътеки.

  Всичко това трябва да става по начин, по който не застрашавате останалите участници в движението на пътя.

 • В случай, че автомобил има нужда да се включи в натоварено движение от път без предимство, осигурете му такова, тъй като едва ли ще ви забави с повече от няколко секунди. Утре вие може би ще бъдете на неговото място.

 • Скоростта. Да, тя е удоволствие, но решили ли сте да шофирате с висока скорост го правете на места, където разполагате с много добра видимост над пътя и районите около него. Имайте предвид и останалите коли пред и зад вас, тъй като те едва ли са наясно с намеренията ви да се движите по-бързо.

 • Използвайте качествени консумативи. Такива са чистачките, които ще ви се отблагодарят многократно и ще бъдат във ваша полза достатъчно дълго време, за да не съжалявате за похарчените за тях пари.

 • Подбирайте внимателно автомобилните сервизи, към които сте се насочили за ремонта на колата си.Най-доброто решение е да се доверите на сервиз, за който имате достатъчно добри препоръки от приятели и познати.

 • Светлините са задължение, докато шофираме, дори и през деня.Това е задължително на територията на България. Така няма да се наложи и да бъдете глобявани.

 • Внимавайте и опитвайте да предвиждате реакциите на останалите коли на пътя. Ако колата пред вас показва известни колебания в движението с повишено внимание намалете скоростта, за да се уверите, че имате достатъчно разстояние между двете возила.

 • Колкото и бързо да шофирате в града, едва ли ще спестите повече от 10 минути. Ето защо не го правете. Така ще спестите допълнително количество нерви, а и глоба за превишена скорост.

 • Такъв тип шофиране води и до по-висок разход на гориво. А това не е нужно на никого, нали?

 • Предпазният колан е задължителен, ако нямате причина да не го използвате. Това е уред, който може да ви спаси от сериозни наранявания в случай на сблъсък или просто рязко спиране.

 • Едва ли има смисъл да напомняме за шофирането след употреба на алкохол.

 • Опитайте да не се изнервяте излишно на пътя, Нервите едва ли ще ви помогнат, а и ще направят шофирането доста неприятно за вас и вашите спътници.
Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2024 | Всички права запазени!