Как да пестим гориво при шофиране

пестене гориво шофиране

Пестенето на гориво е един от важните моменти при шофиране. В наши дни всеки съвременен автомобил разполага с устройства, които щадят разхода на гориво, като по този начин и частично помагат на природата, като я спасяват от по-високото количество изгорели газове.

Пестенето на гориво има и друга важна страна. Тя е финансовия момент, който е абсолютно важен във всяко общество във света в момента.

Автомобилът е лукс, който човекът използва вече десетилетия, за да стигне от точка до точка лесно и бързо. Стигнали сме до висока степен на задоволеност и именно заради това не осъзнаваме и не оценяваме важността от това удобство, което прави света по-мобилен и всичко в ежедневието ни по-достъпно.

Начините да пестим гориво, докато шофираме звучат често като вълшебна приказка и много шофьори отричат такава възможност. Въпреки това, повечето специалисти гарантират, че можем да пестим гориво, според начина си на шофиране.

Тук ще коментираме именно тези стандарти и начини, чрез които можете да намалите разхода си на гориво, докато управлявате автомобила си, като така ще успеете и да намалите финансовите разходи за тази цел.

  • Ниските обороти. Това е един чудесен начин да спестите гориво, чрез начина си на шофиране. Условието е да не форсирате двигателя на автомобила, особено, когато няма нужда от това. Този начин на шофиране със сигурност ще намали разхода ви на гориво. Оборотите могат да бъдат лесно следени, докато карате колата си чрез специалните датчици, които показват стойностите на таблото на автомобила.

  • Престой на място. Когато ви предстои по-дълъг престой на определено място добре да гасите двигателя. Така той няма да изразходва излишно количество гориво, докато просто си стоите в автомобила, паркирали на определено място. Това е особено важно, когато сме в сериозни задръствания, когато колата не се движи за повече от няколко минути.

  • Намалете излишните килограми. Не става въпрос вие или спътниците ви да отслабнете на мига, а за товар, от който нямате нужда в момента. Ако имате допълнително монтирани багажници, лишете се от тях за момента. Всички части, уреди или друг тип вещи, които нямат отношение към пътуването ви с автомобила също са излишни. По този начин двигателят няма да бъде излишно натоварван при движение.

  • Висококачественото масло е чудесен начин да намалите разхода си на гориво. Как? Качественото смазване на буталата на двигателя води до по-безпроблемната им работа не само сега, но и занапред във времето. Може да изхарчите повече пари за маслото от висок клас, но за сметка на това ефектът ще бъде добър.

  • Налягането в гумите също оказва сериозно влияние на разхода на гориво на автомобила. Напомпайте гумите достатъчно много, но не надвишавайте техническите указания. Така ще бъдете сигурни, че няма да изразходвате излишно гориво, както се случва, когато гумите на колата са прекалено меки.

  • Не карайте с максимална скорост. Това е важно не само от гледна точка на сигурност и безопасност на пътя за вас и другите участници в движението. Шофирането тип „газ до дупка“ влияе лошо на автомобила, като в същото време води и до много по-висок разход на гориво, респективно и до повече финансови разходи.

  • Бързото превключване на скоростите. За да превключите на по-висока предавка е нужно двигателят да достигне определена степен на работи и обороти. По-бързото достигане с помощта на газта на тези обороти доказано намалява разхода на гориво.

  • Предвиждайте ситуациите на пътя с няколко хода напред. Това означава да не шофирате по типа „газ-спирачки“. Това означава, че не е наложително да карате с пълна газ, виждайки, че след 50 метра следва светофар, който показва червено и ще се наложи да спирате отново. Избягването на този тип шофиране гарантирано ще спести гориво.

  • Пестете тока. В автомобила има електрически и електронни уреди, които работят с помощта на генератор, който от своя страна работи с помощта на двигателя. Тоест – резултат от използваното гориво за двигателя. Ето защо не използвайте такъв тип електрически уреди в автомобила, ако в момента няма нужда от тях.
Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2023 | Всички права запазени!