Как да предпазим боята на колата от вредни фактори

пестене гориво шофиране

Автомобилът е едно от най-използваните изобретения на нашето съвремие. Той прави възможно съществуването на общества такива, каквито ги познаваме. С помощта на автомобила се извършват мобилни процедури, които осигуряват достъп до едни от най-важните консумативи, нужни за живота.

Когато говорим обаче за личния си автомобил, той има различна роля за всеки от нас. Разбира се, той трябва да бъде добре поддържан, за да ни служи ефективно и сигурно. Част от важната и нужна поддръжка е свързана и с външния вид на возилото и по-точно на неговата боя.

Ролята на боята не е просто да придава цвят на колата. Тя също защитава различните слоеве на състава си, както и металните части на автомобила, които са изложени на атмосферните условия.

Как да защитим боята на колата си? Едни от най-недружелюбните за нея фактори са директната слънчева светлина, особено тази през лятото, когато слънчевите лъчи са най-силни.

През зимата най-много ѝ влияят солта, която се използва за разтопяване на леда. За да предпазим боята на автомобила си от тези вредни фактори е нужно да вземем конкретни мерки за тази цел.

Преди да бъде третирана с полир-паста или какъвто и да е тип вакса, е нужно внимателно и цялостно измиване на автомобила. Следва внимателно и прецизно подсушаване, като за целта може да бъде използвана гюдерия.

След това е ред на прилагането на ваксата. Това се прави с внимателни кръгови движения, за да може тя се приложи достатъчно добре за целта. След като се положили добре ваксата, използвайте мека кърпа и излъскайте до блясък.

Този тип процедура трябва да се извършва на сянка, а не под директна слънчева светлина. Причината е, че именно тогава боята е по-чувствителна на надрасквания и може да се стигне именно до този нежелан резултат.

По принцип пастирането и полирането е абсолютно достатъчно ако се прави до два пъти в годината. Така предпазният слой, който остава да се грижи за боята създава качествен предпазен филм. Така пастата се запазва дори след измиване на автомобила и помага да се предотврати оставането на капки и следите от тях.

След като сте пастирали боята на автомобила си е нужна внимателна поддръжка през следващите няколко седмици. Това означава, че трябва да миете автомобила с чиста вода, без да има каквито и да е примеси, както и препарати.

Безконтактното миене е най-добрия вариант, тъй като тогава не се използват различните видове четки и друг тип уреди за измиването й. Причината е, че новият слой, създаден след пастирането и полирането все още не е достигнал онова здраво и издръжливо ниво, което е нужно за целта.

Когато третирате боята на колата си със специален препарат за почистване на боята е добре да бъде последвано от пастиране.

Добрата поддръжка на боята изисква и други по-незначителни и лесно постижими грижи. Една от тях е просто да наглеждате автомобила от следи от камъчета или други твърди предмети, които се получават при шофиране.

Такъв тип драскотини не само могат да оставят следа, но и да създадат още по-голям „отвор“ в слоя на боята и да се стигне до по-сериозни мерки за заличаването им.

Ето защо при такъв вид драскотини е добре да реагирате навреме и да се справите със ситуацията. В случай, че не сте уверени в уменията си в тази сфера се обърнете към специалист, който ще ви даде съвет и ще поправи съответния проблем с боята.

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2024 | Всички права запазени!