Важността на антифриза и кога да го сменим

важността на антифриза и кога да го сменим

Лятото е вече започнало, а Вие се подготвяте за своята морска почивка или тази в планината. Независимо дестинацията, която сте изпрали, пътуването с автомобил по време на летните месеци изисква не една или две подготовки. Някои от тях са дребни и изискват малко време и средства, но за сметка на това са от абсолютно значение за състоянието на автомобила ви.

Един такъв фактор е антифризът. Всеки шофьор е наясно, че антифризът е течност, без която шофирането би било немислимо.

Причината да споменем именно антифриза и летните месеци е, че функцията му на охлажда работещия двигател на автомобила е поставена пред допълнително изпитание в горещите месеци на годината.

Антифризът е течността, която на практика „поглъща“ топлината а двигателя и по този начин се грижи той да не е прегрее. В случай, че се готвите за път през лятото е добре да посетите добър автомобилен сервиз, за да сте сигурни в изправността на цялата система, в която антифризът се побира.

Неговото ниво може да бъде следено много лесно – през специалния оребрен с нива резервоар. От там всеки може и да долива от тази течност, в случай на нужда, разбира се. Но поддръжката, която ще ви донесе спокойствие при тръгване на път е малко по – подробна.

Специалистите не само ще проверят нивото на антифриза в колата ви. Те ще прегледат цялата охладителна система, при нужда ще я почистят или източат антифриза, който е вътре и след това ще допълнят достатъчното и нужно количество.

Важността на антифриза и кога да го сменим Антифризът трябва да се подменя на определени периоди от време от специалисти, тъй като по този начин ще бъде премахната опасността от наличие на мръсотия и отделени от металните елементи ръждиви частици.

Ако антифризът не бъде сменен в определения за това период, той губи голяма част от своите антикорозионни качества.

Това може да доведе до поява на ръжда, а след определен период на време без грижа за това тези ръждиви частици създават опасност от запушване тръбите на радиатора и нагревателя, което от своя страна може да доведе до прегряване на двигателя на колата. А това е доста неприятен вариант.

Нивото на антифриз на Вашия автомобил можете да следите сами, с помощта на графика върху резервоара за тази течност.

При неактивен двигател това ниво трябва да бъде на ниво „минимум“ или повече, а при работещ и достатъчно загрял двигател е добре да бъде на ниво „максимум“ или малко повече.

Фактите сочат, че следенето на антифриза и редовната му подмяна ще подсигури и по – дългия и безпроблемен живот на автомобила ви.

Редовната поддръжка на антифриза през летните месеци ще ви увери, че двигателят ще бъде достатъчно добре охладен в дните с високи температури и по този начин ще предпазите състоянието на целия автомобил.

Ето защо просто наминете през добър сервиз, където ще получите добро обслужване и съвети за антифриза и охладителната система на двигателя ви, които ще помогнат да бъдете „в час“ и да не е стига до неприятни „прегрели“ ситуации.

Последни публикации
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2023 | Всички права запазени!