Годишен технически преглед

Годишният технически преглед на един автомобил може да се извърши на практика в почти всеки български град от оторизиран за това сервиз за автомобили, като съответно въпросната проверка не е с доброволен, а със задължителен характер.

Колко често се преминава годишен технически преглед?

Важно е да започнем от там, че името на годишния технически преглед е малко подвеждащо, защото не всички автомобили попадат под еднакви условия и не към всички автомобили има съвсем еднакви изисквания за преминаване на автомобилен преглед.

Годишен технически преглед Варна цена

Така например, в повечето случаи проверката се извършва обикновено веднъж годишно, както предполага и наименованието на прегледа, но в някои извънредни случаи може да има изисквания и за по-често преминаване през въпросната процедура за проверка на изправността на автомобила.

Обикновено сред изключенията са собствениците на по-стари автомобили, които трябва да ги водят на проверка два пъти в годината, което е директно свързано с възрастта на возилото.

Подобна е също така ситуацията и при такситата, които отново подлежат на този преглед два пъти годишно.

В този случай, от една страна играе роля по-високата амортизация на таксито, а от друга страна и това, че този тип дейност е свързана пряко със сигурността на хората и трябва да се положат максимални изисквания за да се постигне оптимална безопасност.

Има ли от какво да се безпокоим?

Годишният технически преглед е рутинна процедура, в която няма нищо притеснително, стига разбира се всичко по вашата кола да е изрядно и в съответствие със закона. За да избегнете неприятните изненади, би било най-добре да се запознаете предварително с всичко, което се проверява по време на тази процедура и да се погрижите за това всичко да е наред.

Бъдете сигурни че колата има необходимото оборудване, че са сключени всички нужни застраховки, платени са всички данъци и не оставяйте нещата на случайността. Имайте предвид, че тази процедура е строго определена и се извършва по определен алгоритъм, тоест ако всичко е наред няма как да не преминете успешно проверката.

По време на проверката се обръща внимание на всичко. Проверява се дали колата е в пълна изправност (спирачки, фарове, електрическа уредба на автомобила и всичко, за което се сетите). Проверява се дали всичко е наред с регистрационните номера, а също така и с всичкото обезопасително оборудване, от което се нуждаете, включително пожарогасител.

Защо трябва да сте преминали задължително през годишен преглед?

Ако по някаква случайност се случи инцидент и автомобилът ви пострада, съществува сериозен риск от проблеми и отказ за изплащане на на обезщетението от страна на застрахователя.

Вероятността от подобен конфликт между собственик на МПС и застраховател е почти неизбежно в случай на непреминат годишен технически преглед, защото при самото сключване на сделката застрахователите винаги добавят подобна клауза в договора.

Ако случаят е такъв застрахователя е в правото си да ви откаже изплащане, тъй като се смята, че колата е била неизправна. Особено неизгодна е ситуацията за вас ако в случая се е случил инцидент, в който причинителят сте именно вие.

Също толкова неприятно е положението ако ви спрат от пътна полиция за проверка. В такъв случай подлежите на глоба, която е в размер на 50 лева. Има вероятност и да ви бъдат отнети 5 контролни точки.

Цени без ДДС

Годишен технически преглед на лека кола 30 лв.
Google+
SpeedAutoBG.com е сайт на Спийд Авто © 2016 - 2019 | Всички права запазени!
Изработка на фирмен сайт от EggBlast и Оптимизация от IdeaMAX